Is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp?

Elektrisch verwarmen, koken en rijden: we kunnen er haast niet meer onderuit. De aardgas verdwijnt langzaam. En we willen allemaal wel een steentje bijdragen aan een duurzame wereld voor de generatie die na ons komt. Toch? 

Maar we willen ook een lekker verwarmd huis. Een duurzame oplossing hiervoor is de aanschaf van een warmtepomp. Hiermee draag je flink bij aan het verminderen van het klimaatprobleem. Zou je ook nog elektrisch gaan koken, dan woon je aardgas-vrij! En als je nú een warmtepomp koopt, kun je –tot 2021- subsidie krijgen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen.

Kijk eens op https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-ISDE-particulieren voor meer informatie, de voorwaarden en de subsidieaanvraag. 

Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Zo’n pomp haalt zijn benodigdheden uit de buitenlucht, het grondwater, de bodem. Hij verzamelt dus de warmte buiten je huis, om het binnen weer af te geven. Dit kan bij elke buitentemperatuur. Je stroomverbruik neemt dus wel toe, maar je gasverbruik neemt aanzienlijk af en daardoor wordt de CO2-uitstoot verminderd, wat uiteindelijk het doel is.

Er zijn drie soorten warmtepompen
Je kunt kiezen uit 3 soorten waterpompen voor verschillend gebruik. Lees hieronder welke pomp het meest geschikt is voor jouw huis. 

  • De volledig elektrische warmtepomp

Ook wel combi-, of all electric-pomp genoemd. Deze verwarmt je hele huis en zorgt voor al het warme water. Wanneer je CV-ketel zo’n 13 jaar of ouder is, is dit de beste keuze. Je moet in de komende jaren sowieso je ketel vernieuwen. Deze volledige pomp is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen en voor huizen die na 2000 zijn gebouwd, omdat deze vanzelf goed geïsoleerd zijn. Voor warm water heeft deze warmtepomp een voorraadvat dat langzaam opgewarmd wordt tot zo’n 55°C (hoger kan een warmtepomp niet aan). Minimaal één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. 

  • De hybride waterpomp

Eigenlijk is dit een soort tussenoplossing voor als je een nog vrij nieuwe CV-ketel hebt bijvoorbeeld. De hybride waterpomp werkt namelijk samen met je huidige CV-ketel en zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. De CV-ketel is eigenlijk reserve en springt alleen bij als het erg koud is. De ketel zorgt dan voor je warme water. Ook hier geldt: hoe beter je huis geïsoleerd is, des te lager je energierekening. 

  • Een ventilatie-warmtepomp 

Dit is een kleine pomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. Heeft je huis een mechanisch ventilatiesysteem? Dan kun je hier gebruik van maken. De ventilatie-warmtepomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. De lucht wordt afgezogen en er komt (koude) buitenlucht naar binnen. 
Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die dit type warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je CV-ketel (hybride). De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox. 

Waar moet je op letten voor je zo’n warmtepomp aanschaft?

Heb je de juiste radiatoren? Een warmtepomp warmt het verwarmingswater op van zo’n 35 tot 55 graden. Vergeleken met een CV-ketel (meestal afgesteld op 60 tot 80 graden) werkt een warmtepomp dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden. Met een voorwaarde: je radiatoren of vloerverwarming moeten wel geschikt zijn voor zo’n pomp.
Oude huizen hebben van die grote radiatoren. Als zo’n huis later geïsoleerd wordt, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. 

Heb je al van die nieuwe, flinterdunne of hippe radiatoren? Dan heb je een paar mogelijkheden om ze geschikt te maken voor de warmtepomp:

1. Je kunt ze verbeteren met speciale radiatorventilatoren. Een radiatorventilator is een kleine ventilator, verstopt in je radiator, die ervoor zorgt dat de warmte sneller wordt verspreid in je huis. Hiermee kun je tot wel dertig procent op stookkosten besparen.

2. Je kunt een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door speciale lage-temperatuur-radiatoren (low H2O). Of je laat er 1 of 2 van deze speciale radiatoren bij plaatsen.

3. Je kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die werken juist met lage temperaturen.

Voel je verschil in warmte? De warmtepomp verwarming heeft een voordeel: je hebt een heel gelijkmatige warmte. Het werkt wat trager. Je moet je huis daarom wat anders gaan verwarmen dan je gewend bent. 
Bij een volledige warmtepomp laat je de verwarming ’s nachts bijvoorbeeld op 17 of 18 graden staan (in plaats van 15). Omdat je huis goed geïsoleerd is (anders begin je niet aan een volledige warmtepomp), verlies je hiermee niet veel warmte. 

Hoe zit het met geluid? Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze
buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. 
Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de omwonenden er weinig last van hebben. Hier zijn geluiddempende kasten voor te koop.

Vind een vakkundig bedrijf
Door de opkomende markt komen er steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Kies een betrouwbaar bedrijf, die vakkundig kan adviseren. 

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw vastgoed?
Wij brengen de (on)mogelijkheden van uw pand in kaart, zodat u doelgericht uw vastgoed kunt verduurzamen. Download hier vrijblijvend onze special!

Advertenties

Niemand leest nog (website)teksten. EVA maakt animatie explainer video’s vanaf € 295,-.
Iets voor jouw bedrijf?
www.explainer-video.agency/nl

Jou eigentijdse dress- en/of  sophisticated casual maatshirts voor persoonlijk of representatief gebruik.
www.theshirtkitchen.com

Kraakverse ingrediënten, eenvoud en verfijning zorgen voor verrassende smaaksensaties.
www.bergpaviljoen.nl

Samen creëren we een unieke, waardevolle plek voor werk, leren en ontmoeten. Een fijne omgeving waar je het DNA ervaart en voelt.
www.aleacompany.nl

Golfclub Hoogland Amersfoort, een prima locatie voor uw zakelijke afspraak.
www.gcha.nl

Een multidisciplinair team met expertise op het gebied van bouwkunde, – fysica, constructie, projectmanagement en technisch tekenen.
www.bovaco.net

De grootste en oudste bedrijfsmakelaar van de regio Amersfoort. Bel naar 033-4550705 of ga naar www.commavastgoed.nl

BBAN Bouwbegeleiding & Advies helpt
u o.a. met het verduurzamen van uw vastgoed.

het “promoten” van “kopen” zoals Black Friday hoort daar niet bij.

Open chat
Kunnen wij je helpen?
Goedendag. Kunnen wij je helpen?